STIHL TIMBERSPORTS®

VM i Timbersports 2019, Praha

Konkurranser

Målet om å bli det beste laget i Europa ble for tøft for svenskene under årets lag-VM i Timbersports, og de endte til slutt på en syvendeplass.

Da det svenske laget i Timbersports reiste til Praha var målet å reise hjem som det beste europeiske laget. Dagen startet derimot ikke som planlagt, og det ble vanskelig å nå målet. I åttendedelsfinalen møtte de Storbritannia, som måtte se seg slått av et sultent svensk lag. Men i kvartfinalen tok det slutt da de møtte storfavoritten New Zealand. Svenskene endte som tredje beste europeiske lag.

– Vi ser at det er noen andre i Europa som står på og også gjør jobben sin. De er flinke, det skal de ha, men vi kommer tilbake, sier Ferry Svan.

Ny nordisk rekord

Til tross for tapet mot New Zealand gikk svenskene av scenen med hodet hevet. Etter en sterk innsats slo de til med ny nordisk rekord, og den nye tiden på et drøyt minutt, 1:00:35, er en forbedring med drøye tre sekunder.

– Jeg er kjempefornøyd med lagets innsats og at vi avslutter på topp mot New Zealand, vi kunne ikke gjort det bedre, sier Calle Svadling.

Norge slått ut i 16-delsfinalene

For det norske laget gikk det ikke helt veien i årets VM. Gutta tok seg videre fra last chance-gruppen der de med tiden 1:16:04 fikk en knepen seier over Italia. Men i neste runde ble Polen for sterke, og det norske landslaget var ute av dansen.

– Det føles helt OK, vår plan var å ta oss til en kvartsfinale, men dessverre nådde vi ikke helt opp. Vi gjør noen småfeil, men det føles bra både psykisk og fysisk, så nå får vi reise hjem og trene og analysere, sier Vebjørn Sønsteby. Svenskene har vært hakket bedre enn nordmennene i hele år, men de norske gutta gir seg ikke uten kamp.

– For å slå Sverige må vi trene mer og lokke til oss flere atleter. Vi er ikke så langt bak, men akkurat nå savner vi noe, konstaterer Vebjørn.

Australia beholder tittelen som verdensmestere i lag

Kvelden endte med en kamp mellom de store nasjonene USA, New Zealand og Australia. Samtlige så sterke ut og var sultne på gull. I finalen sto det mellom Australia og New Zealand. Det ble en jevn kamp mellom kjempene som er store favoritter både i lag og i kveldens individuelle konkurranse. Det er også disse lagene som har flest verdensmestertitler i beltet. Etter en nervepirrende finale var det tittelforsvarer Australia som nok en gang kunne heve trofeet over hodene.

Høye forventinger

Tradisjonelt sett avholdes den individuelle konkurransen dagen etter lagkonkurransen. I forkant var både Ferry Svan og Vebjørn Sønsteby optimistiske med tanke på Ferrys sjanser individuelt.

– Jeg ser at jeg er i god form og har gjort det bedre for hvert heat, så det skal bli kult å konkurrere og vise hva jeg er god for i morgen, sier en konkurranseklar Ferry Svan.

– Ferry kan helt klart nå til Hot Saw-runden. Han har vist at han er i form og at han har viljen, sier Vebjørn.

Ferry Svan ble historisk individuelt

Da VM i Timbersports ble avgjort i lørdag 2. november var det første gang Ferry Svan representerte Sverige i det individuelle mesterskapet. I slutten av august ble han nordisk mester og kvalifiserte seg til VM individuelt som én av de 12 beste atletene i verden. Planen hans var å reise til Praha for å se og lære, men også å komme videre til den andre av tre runder og bli blant de åtte beste atletene i VM. I løpet av kvelden skrev Ferry Svan seg inn i svensk Timbersports-historie. Med sin syvendeplass tok han den beste plasseringen noensinne for en svensk atlet.

– Selv om jeg nådde målet jeg hadde satt på forhånd, å ta meg til andre runde, er jeg likevel litt skuffet over innsatsen min. Men når jeg tenker på at jeg ble nummer syv i verden kan jeg selvsagt ikke stikke under en stol at jeg kjenner meg fornøyd, sier Ferry Svan.

Ny nordisk rekord

I forkant av VM kjente Ferry seg i god form. Den siste tiden har han ligget i hardtrening for å nå sine mål. Håpet var å kunne forbedre sine personlige rekorder, og også sette ny nordisk rekord. I den første grenen Underhand Chop klinket han til med ny nordisk rekord. Den tidligere rekorden på 21,33 sekunder ble redusert til 19,28. Ferry satte også personlige rekorder i Standing Block Chop og i Springboard.

– Å slå tre personlige rekorder hvorav én nordisk rekord i mitt første VM noensinne er jeg veldig fornøyd med. Det bekrefter også at det er mulig å kutte tiden i flere grener, og rekorden blir en bekreftelse på at jeg trener riktig, sier Ferry Svan.

Australia tok dobbelseier

Ved kveldens slutt var det aussie Brayden Meyer som sto øverst på pallen etter å ha vært fest i fire av fem grener. Dermed kunne Australia ta både verdensmestertittel i lag og individuelt med seg hjem "down under".

VM i Gøteborg 2020

I løpet av kvelden ble vertsskapet for VM overlevert fra Praha til Gøteborg og Partille kommune. Kommunalråd Eva Carlsson fra Partille kommune var på plass for å representere vertsskapet for VM i Timbersports 2020.

– Vi er veldig stolte og beæret over å få ønske verdensmesterskapet i Timbersports velkommen til Gøteborg neste år. Vi ser frem til en spennende publikumsfest og å være vertsskap for et VM i en sport som vokser i Sverige, sier Eva Carlsson.

Resultat lag-VM 2019

1. Australia
2. New Zealand
3. USA
4. Polen
5. Tsjekkia
6. Canada
7. Sverige
8. Tyskland
9. Sveits
10. Østerrike

14. Norge

Resultat individuelt VM 2019

1. Brayden Meyer, Australia

2. Cassidy Scheer, USA

3. Shane Jordan, New Zealand

4. Ben Cumberland, Canada

5. Christophe Geissler, Sveits

6. Michal Dubicki, Polen

7. Ferry Svan, Sverige

8. Martin Roušal, Tsjekkia

9. Danny Mahr, Tyskland

10. Pierre Puybaret, Frankrike

11. Elgan Pugh, Storbritannia

12. Koen Martens, Belgia

Historikk verdensmestere

År          Sted                               Verdensmester lag      Verdensmester individuelt
2019      Praha, Tsjekkia              Australia                        Brayden Meyer, AUS
2018      Liverpool, UK                 Australia                        Laurence O'Toole, AUS
2017      Lillehammer, Norge       New Zealand                 Jason Wynyard, NZL
2016      Stuttgart, Tyskland        Australia                         Jason Wynyard, NZL
2015      Poznan, Polen               Australia                        Jason Wynyard, NZL
2014      Innsbruck, Østerrike      Australia                        Jason Wynyard, NZL
2013      Stuttgart, Tyskland        New Zealand                 Brad de Losa, AUS

STIHL Timbersports Er du den neste landslagsstjernen?

STIHL leter etter neste generasjon rookies som ønsker å trene seg opp mot VM i Timbersports. Har du det som trengs for å nå langt? Meld deg på nå!

Kom i gang med Timbersports