Slik holder du hagen pen hele sommeren

Slik holder du hagen pen hele sommeren

Gartner Lisa Andersson gir deg sine beste tips til hvordan du får hagen frodig og pen.

 

Gressklipping

Gressklipping er en stor del av sommeraktiviteten for hageeiere. For å få en fin gressplen bør man klippe ofte, gjerne hver tredje eller fjerde dag. På forsommeren kan du senke klippehøyden til 4-5 cm. Midt på sommeren kan klipperen heves til 6-8 cm slik at gresset ikke tørker ut så fort dersom det skal komme en tørkeperiode. Gressets lengde gjenspeiler nemlig hvor lange røttene er under jorden. Til høsten kan du senke til 4-5 cm igjen. Planlegger du å være borte i ferien, eller vil bruke tid på andre ting enn gressklipping? Da er en robotgressklipper en optimal løsning. Ikke bare klipper den for deg, du slipper også å rake eller tømme en oppsamler etterpå. Robotklipperen gjødsler gressplenen gjennom å finfordele gresset. Så ikke bli overrasket hvis du snart har den grønneste plenen i nabolaget!

 

Beskjær kraftigere trær

Juli, august og september er de beste månedene for å beskjære kraftige trær for å unngå at de vokser for mye. Trærne kan beskjæres så sjelden som hvert tredje år. Ikke ta de kraftige grenene, trærne skal bare tynnes ut i trekronen. Steinfrukttrær som kirsebær og plomme, og såkalt blødende trær som bjørk, kan med fordel beskjæres om sommeren, for å sikre at snittet tørker raskere.

 

Vanning

En tommelfingerregel når det gjelder vanning, er å vanne enten tidlig på morgenen eller sent om kvelden. Unngå de varmeste tidene på døgnet. Det er bedre å vanne mye og sjelden, enn for lite og ofte. Er du usikker på hvor mye vann gressplenen din trenger? Sett ut et par glass før du begynner å vanne. Når vannet står ca 2 centimeter opp i glasset, har gressplenen fått riktig mengde vann. 

 

Stell av blomster

Husk å luke i blomsterbedene, og knip av visne blomster. Da sikrer du at blomstene dine får nok næring, uten å måtte kjempe om den.