Gi plenen beskyttelse fra solen!

Riktig pleie av plenen er avgjørende på tørre og varme dager.

Beskytt plenen i solen

Med sommervarme som med alt annet, handler det om riktig mengde. Akkurat som at vi mennesker kan bli solbrente, kan hagen din ta skade av for varmt og for tørt vær. Rekordsommeren 2018, med flere uker tørke, viste mange hageeiere hvor skadelidende plenen kan bli under den intense solen. Men med riktig pleie er det mulig å sikre at plenen kan tåle ekstrem soling.

 

 

Vann ned til røttene – men kun én til to ganger i uken

 

Med intens varme og tørke trenger alle gressplener en forfriskning.

  • Mange hageeiere vanner for ofte, men likevel kun overfladisk, forteller STIHL sin hageekspert Jens Gärtner. – Selv over en lang tørkeperiode er det ofte tilstrekkelig å vanne plenen én gang i uken, men sørg for å vanne ca. 20 liter per kvadratmeter. På den måten sikrer du at vannet når ned til røttene, og holder plenen sunn.

Riktig mengde kan du sjekke ved for eksempel å plassere syltetøyglass på plenen. Når vannet står ca. to centimeter opp i glasset, har plenen fått tilstrekkelig med vann. Hvis du vanner for ofte, eller ikke gir nok vann, kan det forårsake at røttene legger seg rett under jordskorpen, og dermed blir enda mer sensitive for varme og tørke. Pass på at du unngår å vanne når solen er på det sterkeste, bruk heller tidlige morgener eller sene kvelder, slik at du unngår at vanndråpene blir som et forstørrelsesglass.

 

 

Tilpass klippehøyden på gressklipperen etter været

 

Hageeiere burde tilpasse klippehøyden etter temperaturen.

  • I perioder med tørt og varmt vær, bør klippehøyden heves med én til to centimeter. På denne måten gir gresset skygge, gjør at mindre vann fordamper og stråene bevarer sin styrke, sier Gärtner. – På for eksempel batterigressklippere fra STIHL kan høyden justeres med én hånd, og klipperne er lette å manøvrere uten forstyrrende ledninger.

Er plenen nysådd, bør gresset få vokse seg opp til 8-10 centimeter før det klippes første gang. Dersom du har vært bortreist og plenen har fått vokse seg lang, bør den klippes i flere omganger og med gradvis nedjustering av klippehøyden. Da vil du hjelpe den til å holde seg grønn selv etter en lang periode uten klipping.

Trenger du en god gressklipper? RMA 339 C er en stillegående batteridrevet klipper for mindre gressplener.