Forbered hagen til vinter

Forbered hagen til vinter

Gartner Lisa Andersson gir deg sine beste tips til hvordan du planlegger en vinterhvile for hagen din.

 

Driving

Ta inn planter og potter som ikke tåler frost. Vinteren er en ypperlig tid for å drive planter innendørs. Når kulden slipper taket, kan du flytte de ut i hagen.

 

Overvintring av stauder

Stauder vil gjerne overvintre i krukker på et frostfritt, men kaldt sted. Gi de gjerne tilgang på dagslys, og gi sparsomt med vann. For at røttene ikke skal få frostskader, kan krukkene pakkes inn i fiberduk, bobleplast eller et annet beskyttende materiale.

 

Plant ut løk

Dersom du ønsker blomstring tidlig på våren, kan du plante ut blomsterløk før frosten kommer. Krokus og tulipaner, samt frukttrær og bærbusker, kan plantes ut om høsten. De bør plantes sent om høsten for at de skal rekke å utvikle et skikkelig rotsystem i løpet av vinteren, så de får en god start på våren.

 

Vann vintergrønne planter

Vintergrønne planter som einer, gran, rododendron og tuja bør vannes rikelig før bakken blir frossen. Da vil de klare seg bedre gjennom vinteren.

 

Kalking

Hvis du har mye mose i hagen, bør du kalke omtrent hvert fjerde år. Når pH-verdien økes, vil mosen få dårligere vekstvilkår, og gresset får mulighet til å vokse frem. Det beste tidspunktet å kalke på, er om høsten eller vinteren, fordi regn og snø effektivt fordeler kalken ned i jorden. Det er også mulig å kalke på andre tider av året.

 

Rådyrsikring av hagen

Beskytt busker og trær mot rådyrangrep ved å sette opp netting rundt plantene og gnagebeskyttelse på trestammene. CD-plater i trærne kan også være effektivt for å skremme ubudne gjester. Fjern nedfallen frukt som kan tiltrekke seg dyr.

 

Fyll kompostbingen

Alt hageavfallet du har samlet opp, legger du i kompostbingen dersom du har en. Du kan også vende på den før frosten kommer. Er den tørr, kan du vanne den.