Gi hagen høststellet den trenger
Kjøp inn nye busker og planter
Om høsten er det perfekt å gjøre omfattende planting. Da er det høy luftfuktighet, vått i bakken og plantene skal snart gå i vinterdvale. Plantene vil dermed rekke å stabilisere seg etter omstillingen. Ofte kan det også være billigere å kjøpe planter om høsten.
La løvet varme plantene dine
Dødt løv er perfekt for å isolere rundt trær, busker og hekker. Bruk en løvblåser for å flytte det dit du ønsker. Nårl øvet brytes ned, gir det dessuten næring til og forbedrer jorden. Har du roser, kan du beskytte dem ved å legge på kompost og et lag med granbar. Men ikke pakk det for hardt! Da risikerer stilkene å råtne.
Beskjæring
Frukttrær og hekker kan beskjæres om høsten. Tenk A-fasong når du skal beskjære heken, da vil den være bedre rustet mot elementene. På frukttrær vil grener som vokser oppover bære mindre frukt, så disse kan beskjæres.
Fjern nedfallsfrukt og avfall
Høst inn frukt og bær, og fjern nedfallsfrukt fra bakken. Hageavfall kan du få bukt med ved å bruke en kompostkvern. Legg avfallet i kompostbingen eller kjør det til avfallsanlegget. Hageavfall kan i de fleste tilfeller leveres gratis.
Høstgjødsling uten nitrogen
Vil du gi gressplenen en ekstra vitamininnsprøytning før vinteren, kan du med fordel gjødsle med en tilpasset høstgjødsel så den blir mer motstandsdyktig mot soppsykdommer og kulde. Det er viktig at gjødselen ikke inneholder nitrogen, siden plantene skal i vinterdvale, og ikke vokse. Vil du gjødsle, skal du bruke gjødsel som inneholder kalium, som gjør at plantene tåler frost på en bedre måte.
Klipp gressplenen en siste gang
Når temperaturen kryper ned mot 5 plussgrader, slutter gresset å vokse, og da kan du klippe gresset en siste gang før vinteren. Bruk en klippehøyde på ca. 4-6 cm. Klipper du det kortere, vil også rotsystemet bli kortere, og det gir gresset dårligere forutsetninger gjennom vinteren.
Ikke klipp ned prydgress
Prydgress har hule gresstrå, så dersom du beskjærer dem, er det fare for at regn trenger ned i rotsystemet. Da kan planten råtne eller fryse i hjel.
Gjør inngangspartiet fint
Vinterbestandige planter er perfekte å plante i en krukke ved inngangen, f.eks. buksbom, krypberglyng, buskveronika, eføy, skimmia og tyttebær. Hvis du foretrekker barplanter, er for eksempel tuja, sypress, dvergfuru og sukkertoppgran flotte alternativer. Når kveldene blir mørke, er det også hyggelig å montere lys i buskene ved inngangspartiet for å ønske gjester velkommen.