På tide å oppgradere hagen? Planlegg først!
Ønsker du en oppgradering av hagen, og gjøre den til en drømmehage? Da anbefaler vår hageekspert Madeleine Huber å planlegge godt rundt valgene dine. Hun gir deg sine beste tips for hvordan du skal tenke når det kommer til valg av planter og ulike soner i hagen. La planleggingen begynne!
Madeleine Huber driver Mindful Garden, som hjelper privatpersoner og bedrifter med hagedesign, planter og lyssetting. Madeleine er en del av STIHL eksperthageteam. Gjennom mange års erfaring, vet hun at det kreves både planlegging og tålmodighet for å lykkes med å anlegge en drømmehage. Mange begynner i feil ende når de skal anlegge en ny hage eller oppgradere den gamle hagen.
– Vi begynner med å kjøpe planter, og velger de plantene som ser fine ut. Men vi glemmer å tenke på hva som kreves for at plantene skal trives. Det er fort gjort. Når det ikke er penger igjen, og resultatet ikke blir som man hadde ett for seg, innser man at det er nødvendig med planlegging, og kanskje litt hjelp. Dette er både unødvendig og dyrt, og kunne vært unngått om man hadde startet med å legge en plan, sier Madeleine Huber. Nedenfor gir vi deg råd om hva du bør tenke på før du tar fatt på oppgraderingen av hagen.
- Hagens forutsetninger
De naturlige forutsetningene i hagen, vil legge føringer for hva du kan plante og hvor plantene bør stå. Sol- og skyggeforhold, samt jordforhold er viktig å tenke på slik at du finner planter som trives der de skal stå. For å skape en hage som er både vakker og praktisk, må man av og til droppe enkelte idéer og tilpasse planen slik at man får det beste ut av den hagen man har.
- Familiens behov
Hva ønsker dere å bruke hagen til? Lek og sport krever en robust gressplen. Tenk ulike soner, slik at både barn og voksne kan få dekket sine behov. Egne soner for dyrking, rekreasjon og avslapping er viktig å kartlegge før du setter i gang.
- Tenk ulike sesonger og tenk langsiktig
Med gjennomtenkte valg kan du få planter som gir deg blomstring fra tidlig om våren til sent om høsten. Det finnes vakre eviggrønne busker og prydgress som kan være dekorative også om vinteren. Reiser dere bort i ferien? Da bør du velge planter som blomstrer tidlig på våren eller på sensommeren. Skal du plante trær eller busker som kan vokse seg høye? Tenk da på plassering med tanke på solforhold og utsikt, slik at du ikke får store trær som etter noen år gir skygge der du ønsker å ha sol.
- Hvor mye tid vil du bruke på hagearbeid?
Har du en stor interesse for hagearbeid og elsker å arbeide med fingrene i jorden? Eller vil du helst slappe av og nyte hagen i stedet for å stelle den? Det finnes mange fine og lettstelte planter, trær og busker som ikke behøver så mye stell. En stor gressplen kan være tidkrevende å holde prikkfri. Med en robotgressklipper slipper du mye av det arbeidet. Eventuelt kan du legge stein eller bygge en stor terrasse, som vil være enklere å vedlikeholde.
- Skisse og tegning
Tegn en skisse over hvordan hagen ser ut i dag, og fyll inn med det du ønsker å gjøre. Kanskje får du plass til mer enn du tror, eller kanskje du må endre litt på noen tanker. Søk gjerne eksperthjelp og råd slik at du får akkurat den hagen du drømmer om. Lag flere forslag, og tegn dem om og om igjen. Når du er fornøyd, kan du merke av stedene på tomten, og merke ut for eksempel størrelsen på blomsterbed og terrasse, for å få et tydeligere inntrykk av hvordan det faktisk vil bli.
- Ta utgangspunkt i egen økonomi
Sett gjerne opp et budsjett for hva du har råd til å bruke på hagen. Blir drømmehagen for dyr å realisere med én gang? Lag en liste over hva du ønsker å prioritere først, og så kan du legge til flere elementer senere.