Nabolagets grønneste gressplen

– hele sesongen

Slik får du nabolagets grønneste gressplen

Hvordan får man nabolagets flotteste gressplen? STIHL og Algomin vet råd! Stadig flere har økt fokus og bruker mer tid på hus og hage, noe som gjør at etterspørselen etter hagemaskiner og miljøvennlige produkter øker.  I samarbeid med Erik Lindberg fra Algomin gir STIHL tips til både vertikalskjæring, klipping, vanning og gjødsling for å oppnå det beste resultatet.  

 

Ved hjelp av hageprogrammer som Tid for Hage, opplever vi at etterspørselen etter robotklippere og hageprodukter øker. Det gjør også interessen for hagearbeid og miljø, som har ledet til et samarbeid mellom STIHL og Algomin.
 

Det er mange som vil ha den perfekte gressplenen, men å oppnå resultatet kan være vanskelig. Men det finnes tips og triks for den som vil ta på seg utfordringen, og det finnes eksperter man kan lære av. Erik Lindberg står bak gressbloggen gräsnörd.se og Instagram-kontoen @grasnord og har stor interesse for plenpleie. Han har siden 2017 jobbet som salgs- og markedsjef i Algomin, som selger gjødsel til gressplener og hagebruk.Nedenfor deler Algomin og STIHL de beste tipsene for deg som vil ha nabolagets flotteste gressplen.

 

VÅR

 

Rak sammen løv og grener, og bruk vertikalskjærer ved behov

Når det blir vår og gressplenen er tørr, er det tid for å rake sammen gamle blader og grener. Rakingen hjelper også til med å få luft ned til gressets røtter. Har du mye mose i plenen kan du med fordel bruke en vertikalskjærer. Denne fjerner vissent og dødt materiale, og er effektiv mot mose. Sørg for å samle mosen forsiktig opp slik at sporene ikke spres i plenen.

 

Klipp gresset, og bruk gjødsel

Begyn å klippe gresset når du ser det har begynt å vokse, men unngå å klippe mer enn en tredjedel av høyden. Klipper du for mye kan gresset lett tørke ut og bli gult. Start på den høyeste innstillingen på din gressklipper, og senk høyden gradvis. Når temperaturen er ca 8 plussgrader er det på tide å gjødsle med en nitrogenrik plengjødsel slik at gressplenen får hjelp til å komme i gang etter vinterdvalen.  

 

Bekjempelse av mose

Hvis man har problemer med mose, gjelder det å fjerne selve årsaken til at mosen har tatt overhånd ved å skape et bedre miljø for gresset å vokse i. Mose trives i sure, næringsfattige og fuktige miljøer. Hvis man kun bruker midler for bekjempelse av mose, som gjør jorden surere, dør mosen det første året, men du risikerer å skape forutsetninger for at mosen trives bedre på sikt, fordi den trives i næringsfattige miljøer med lavere pH-verdi.  Hvis du bruker slike midler for bekjempelse av mose bør du være påpasselig med å øke plenens pH-verdi eller i etterkant bruke plengjødsel som inneholder kalk.

 

Når det gjelder moseriver er det en risiko for at dette vil kunne spre mose til andre deler av gressplenen. Hvis man i stedet gjødsler med en gjødsel som inneholder kalk, og dermed ikke gjør jorden sur, vil mosen tørke ut samtidig som at gresset gjødsles. Gresset vokser deretter opp gjennom den uttørkede mosen, og riving er ikke nødvendig.

 

Ettersåing og toppdressing

Hvis gressplenen er for tynn, har bare flekker eller mye mose, kan man etterså med gressfrø. Husk å vanne i etterkant! Hvis du ettersår direkte på mosen og deretter vanner, vil mosen holde på vannet som en svamp. Det er også en god idé å bruke toppdressing for å fjerne ujevnheter og få en tettere og mer robust gressplen. Toppdressingen beskytter også mot at fuglene ikke spiser alle gressfrøene du har spredd.

 

 

SOMMER
 

Klipp ofte – eller anskaff en robotklipper

Klipp gressplenen ofte – eller anskaff en robotklipper, som kan gjøre jobben for deg. Igjen gjelder det å kun klippe en tredjedel av gressets høyde av gangen. Hvis man forventer en tørr periode kan det være en god idé å la gresset bli litt lenger ved å justere klippehøyden. Grovt sagt er gresset ca like langt under jorden som over jorden. Lengre gresstrå innebærer derfor røtter som stikker lengre ned, som beskytter gresset mot uttørking ettersom det som regel er fuktigere jo dypere man kommer.

 

Vann mye og sjelden

Det er bedre å gjennomvanne noen få ganger enn å vanne lite og ofte. På den måten søker gressets røtter ned i jorden. Hvis man vanner hele tiden, kan røttene vokse oppover og ta skade. Det er også bedre å vanne om morgenen eller om kvelden, når det er mindre fare for at vannet fordamper. Selv om gressplenen blir gul og stygg, er det sjeldent gresset dør. Det kommer seg som regel igjen, og når regnet kommer eller du vanner riktig, blir det raskt grønt og fint igjen.

 

Gjødsle med en nitrogenrik gjødsel hver 5.- 7. uke

Mange er i tvil om hvor ofte de skal gjødsle. Et godt tips er å heller gjødsle litt og ofte enn mye og sjeldent. Halver gjerne mengden, og gjødsle dobbelt så ofte, for å være på den sikre siden. Optimalt bør det gjødsles med nitrogenrik gjødsel to til tre ganger per sesong, ca hver 5. – 7. uke. Hvis du gjødslet om våren pleier det å være på tide igjen rundt St. Hans. Har du sandholdig jord er det ekstra viktig, for da renner gjødselen raskere vekk når det regner. Normalt kan man godt gjødsle med nitrogenrik gjødsel, som fremmer gressvekst, helt frem til slutten av august. Mot slutten av sesongen kan mengden reduseres, og eventuelt skiftes ut med PK-gjødsel som forbereder gresset bedre for høsten.