Slik gjør du hagen klar for våren

Slik gjør du hagen klar for våren

Når skal trær beskjæres? Gartner Lisa Andersson gir deg sine beste tips til hvordan du gjør hagen klar for den grønne sesongen.

Rydd og vask

Alt som er dødt og som har falt ned eller visnet i løpet av vinteren, må fjernes. Er det mye dødt løv, kan en løvblåser gjøre ryddejobben enklere. Inngangspartiet kan også blåses rent for sand og smuss. Vinterens prydbusker kan du bytte ut med fargerike vårblomster. En grundig vask av heller, drivhus og pallekarmer gjør de klare for bruk.

 

Luk vårens første ugress

Dersom det er en tidlig og varm vår, kommer ugresset fortere enn du aner. Jo tidligere du begynner å luke, jo enklere blir det å vedlikeholde gjennom sesongen.

 

Gjødsle plenen

Når plenen begynner å tørke opp etter at kong vinter har sluppet taket, kan du gjødsle den for å gi den en god start på vekstsesongen. Gjødsle deretter én til to ganger til frem mot St. Hans. En økologisk, langtidsvirkende gjødsel gjør at du ikke trenger å vanne eller vente på regn. Med enkelte typer gjødsel, må du vanne for å unngå at gjødselen svir gressplenen så den blir brun. Har du kompostbinge? Da kan du bruke komposten i blomsterbed og grønnsakshager. Alternativt kan du bruke kugjødsel.

 

Hold utkikk etter de første brunsneglene

Er du tidlig ute med å fjerne brunsnegler, er det mindre sjanse for at de rekker å formere seg. Kobberteip eller ølfeller kan hjelpe med å holde sneglene unna pallekarmer og krukker.

 

Beskjær unge trær og hekker

For å gi yngre trær en boost i veksten, bør de beskjæres om våren. Hekker, prydbusker og roser kan også beskjæres om våren. Uønskete skudd fra bringebær og trær bør fjernes så tidlig som mulig.

 

Se over hagemaskinene dine

Se over hageutstyret ditt, og reparer eller bytt ut det som er ødelagt. Er det noe du mangler, så kjøp inn det du trenger, slik at hagearbeidet både lettere og morsommere! Et tips er å velge ett batterisystem, slik at du slipper å holde styr på ulike batterier og ladere. Batterimaskiner er helt uten avgasser, og gir vesentlig mindre støy enn bensindrevne maskiner. STIHL AK-system innebærer at du kan benytte det samme batteriet og den samme laderen til motorsag, gresstrimmer, hekksaks, løvblåser og gressklipper.