Verdensmesterskapet 2017

Lillehammer, 3. - 4. november 2017

Verdensmesterskapet 2017

Det ble folkefest da Lillehammer og Håkons Hall var vertskap for verdensmesterskapet i STIHL Timbersports. Nordmenn lot seg engasjere og over 6 000 tilskuere tok turen til arenaen.

Øks, motorsag, testosteron og ellevill stemning. Tilskuere strømmet til da verdensmesterskapet i tømmersport gikk av stabelen.

- Det er selvfølgelig fantastisk å se at nordmenn lar seg rive med av denne sporten. STIHL Timbersports er større enn langrenn på verdensbasis, men fortsatt litt mindre kjent her i Norge. Vi hadde VM på hjemmebane i 2012 også, men responsen i år har nådd nye høyder. Det er helt tydelig at nordmenn begynner å få øynene opp for Timbersports, sier Bjørn Sønsteby, Country manager i STIHL Norge.

Norge kun hundredeler unna
23 nasjoner og 120 utøvere var samlet for å konkurrere om den gjeve tittelen. Under lagkonkurransen på fredag var Norge kun hundredeler fra å kvalifisere seg til åttendedels finale.

- Det var ergerlig, spesielt siden det var snakk om hundredeler. Men vi satser videre, sier lagkaptein, Ole Ivar Lierhagen.

Laget fra New Zealand gikk seirende ut med den gjeve tittelen etter en spennende finale mot Polen.

Fullsatt, jublende arena
I den individuelle konkurransen på lørdag var det 21-åringen Vebjørn Sønsteby fra Brøttum som skulle i ilden for Norge. Han entret en fullsatt, jublende arena og det var ingen tvil om at han hadde støtte hos publikum.

- Det er selvfølgelig helt spesielt å konkurrere på hjemmebane. Publikum og responsen fra salen var jo helt overveldende. Dette var stort å oppleve, sier Sønsteby.

Norge på 11. plass
Totalt 12 nasjoner kjempet om den individuelle verdensmester-tittelen. Norge endte på 11. plass, mens regjerende mester Jason Wynyard fra New Zealand nok en gang sto på toppen av pallen.

- Det er selvfølgelig surt, spesielt siden jeg vet jeg kan så mye bedre. Men jeg konkurrerer mot menn i 40-årene som har mye mer erfaring enn meg, så jeg må prøve å huske på det midt oppi skuffelsen, avslutter Sønsteby, som takker publikum for all støtten.

Fakta om STIHL TIMBERSPORTS® World Championship
• Arrangert første gang i 2005

• Den tyske motorsagprodusenten er arrangør

• 22 nasjoner og 100 deltakere

• Seks øvelser. Én med håndsag, to med motorsag og tre med øks

• Arrangert i Lillehammer 3.- 4. November 2017

• Arrangert sist i Norge i Lillehammer i 2012

• Australia er regjerende verdensmester i lagkonkurransen

• Jason Wynyard fra New Zealand har fleste individuelle VM-gull (8)

• I 2012 var Olaf Tufte blant deltagerne i Håkons hall


I den moderne utgaven av STIHL TIMBERSPORTS® konkurreres det i seks øvelser og utøverne må håndtere øks, motorsag og en to meter lang håndsag. Øvelsene med øks heter Springboard, Standing Block Chop og Underhand Chop, mens øvelsene med sag og motorsag heter; Stock Saw, Single Buck og Hot Saw. Grenene har fokus på en kombinasjon av ferdighet og styrke der utstyret kan veie opp til 30 kilo og ha en kraft på 80 Hk.