Aktiviteter

Her finner du aktuell informasjon om pågående kampanjer, nyheter, testresultater og mye mer. Alt annet finner du hos fagforhandleren i nærheten.

STS 2017 til Lillehammer

STIHL TIMBERSPORTS VM 2017 til Norge og Lillehammer!

November 2017 kommer STIHL TIMBERSPORTS® World Championship tilbake til Lillehammer og Håkons hall. Lørdag tok byens ordfører, Espen Granberg Johnsen, over stafettpinnen fra arrangøren under verdensmesterskapet i tyske Stuttgart.

STIHL TIMBERSPORTS® World Championship oversettes på godt norsk til tømmerhugger-VM, en konkurranseform der utøverne hugger eller kapper tømmer, ved å bruke øks, motorsag og en to meter lang håndsag.

Mesterskapet ble sist arrangert i Lillehammer i 2012. Arrangøren, den tyske motorsagprodusenten Stihl, var så fornøyd med forrige VM at de ønsket å returnere allerede i 2017.

– Lillehammer er en ideell plass å arrangere et idrettsarrangement i vår størrelse. Byen ligger sentralt plassert, har gode fasiliteter og en fantastisk idrettshistorie. Vi ville gjerne tilbake og gleder oss veldig, sier Spike Milton, Global Sports Director i Stihl.

Mesterskapet går av stabelen i Håkons hall 3.-4. november 2017.

– Timbersports er en spektakulær idrett med lang historie. Den regnes som en av de opprinnelige ekstremsportene og oppstod blant tømmerhuggere i Australia for over 125 år siden, sier Milton.

Setter Lillehammer på kartet
I 2012 konkurrerte 100 tømmerhoggere fra 23 nasjoner om å bli verdensmester på Lillehammer. TV-sendingene fra Lillehammer ble kringkastet til millioner av seere over hele verden.

– Mesterskap som dette bidrar til å sette Lillehammer på kartet internasjonalt. At arrangøren ønsker å komme tilbake er et kvalitetsstempel for kommunen og fasilitetene i Olympiaparken, sier Espen Granberg Johnsen, ordfører i Lillehammer.

Det første offisielle tømmerhugger-konkurransen ble arrangert i Tasmania helt tilbake i 1891.

Vil skape folkefest
Fra Norge stiller det norske landslaget som under helgens VM satt norske og nordiske rekorder, og nådde helt til åttendelsfinalen. Arrangøren håper Lillehamringene lar seg begeistre når mesterskapet kommer tilbake til byen.

– Skogbruk er en viktig del av den av norske folkesjela, noe vi så tydelig på engasjementet da VM var her i 2012. I 2017 skal vi skape et enda mer spennende show for både store og små, og sørge for en skikkelig folkefest i Lillehammer, sier Milton.

Det norske landslaget består av tre karer fra Ringsaker og en fra Glåmdalen, nærmere bestemt: Ole Magnus Syljuberget fra Mesnali, Ole Ivar Lierhagen fra Brummundal, Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum og Jon Arne Borg Engø fra Åsnes. Regjerende mester Jason Wynyard fra New Zealand stakk av med seieren i årets VM - hans åttende individuelle tittel, mens Australia tok gull i lagkonkurransen.

Fakta om STIHL TIMBERSPORTS® World Championship

• Arrangert første gang i 2005
• Den tyske motorsagprodusenten er arrangør
• 22 nasjoner og 100 deltakere
• 6 øvelser. Én med håndsag, to med motorsag og tre med øks
• Arrangeres i Lillehammer 3.- 4. November 2017
• Arrangert sist i Lillehammer i 2012
• Australia er regjerende verdensmester i lagkonkurransen
• Jason Wynyard fra New Zealand er regjerende mester og har fleste individuelle VM-gull (8)
• I 2012 var Olaf Tufte blant deltagerne i Håkons hall.

I den moderne utgaven av STIHL TIMBERSPORTS® konkurreres det i seks øvelser og utøverne må håndtere øks, motorsag og en to meter lang håndsag. Øvelsene med øks heter Springboard, Standing Block Chop og Underhand Chop, mens øvelsene med sag og motorsag heter; Stock Saw, Single Buck og Hot Saw. Grenene har fokus på en kombinasjon av ferdighet og styrke der utstyret kan veie opp til 30 kilo og ha en kraft på 80 Hk.

 

STS 2016

Rekord-VM for norske tømmermenn

Nordiske og norske rekorder ble slått på rekke og rad da det norske Timbersports-landslaget møtte verdenseliten under helgens VM i Stuttgart. Tre av fire på det norske laget var fra Ringsaker.

STIHL TIMBERSPORTS® World Championship ble arrangert for 12. gang og ble en positiv opplevelse for et offensivt norsk lag.

– Det var et kjempebra mesterskap for Norge. Vi knuste både vår egen og den nordiske rekorden med 12 sekunder, sier Vebjørn Bleka Sønsteby, fra Brøttum.

Mesterskapet gikk over tre dager og omlag 100 utøvere fra 22 nasjoner deltok. 5500 elleville publikummere heiet fram tømmermennene.

Blant de elleve beste
Den nye nordiske rekorden fikk riktignok ikke stå lenge. Det svenske landslaget slo til med ny nordisk rekordtid senere samme kveld. Likevel er nordmennene storfornøyd.

– Vi har tatt store steg de siste årene. Vi nådde åttendelsfinalen, satt rekordtider og fikk vist at vi nærmer oss nivået til stornasjonene, sier Sønsteby.

Det var Australia som ble verdensmestere, etter å ha satt verdensrekorder i både semifinalen og finalen. Den nye norske rekorden i lagkonkurransen lyder 1:05.68, senket med ca. 18 sekunder fra 1,23,20.

Klare for VM på Lillehammer
Også i de individuelle øvelsene hevdet Norge seg, selv om det ikke ble finaleplass for Norge. Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum satt ny nordisk rekord i økseøvelsene Standing Block Chop og ny norsk rekord i Underhand Chop. Det lover godt foran et VM på hjemmebane i 2017.

– Et par av øvelsene satt skikkelig i år, og det er jeg godt fornøyd med. Neste år er det VM på Lillehammer og da skal vi være enda sterkere, sier Sønsteby.

3. – 4. November 2017 kommer verdensmesterskapet tilbake til Lillehammer og Håkons Hall. Mesterskapet ble også arrangert på Lillehammer i 2012.

Om STIHL TIMBERSPORTS® World Championship
Det første offisielle konkurransen i timbersports ble arrangert i Tasmania helt tilbake i 1891. I den moderne utgaven av STIHL TIMBERSPORTS® konkurreres det i seks øvelser og utøverne må håndtere øks, motorsag og en to meter lang håndsag. På godt norsk kan STIHL TIMBERSPORTS® oversettes til VM i tømmersport.

Øvelsene med øks heter Springboard, Standing Block Chop og Underhand Chop, mens øvelsene med sag og motorsag heter; Stock Saw, Single Buck og Hot Saw. Grenene har fokus på en kombinasjon av ferdighet og styrke der utstyret kan veie opp til 30 kilo og ha en kraft på 80 Hk.

Det norske laget bestod av:
Ole Magnus Syljuberget fra Mesnali
Ole Ivar Lierhagen fra Brummundal
Vebjørn Bleka Sønsteby fra Brøttum
Jon Arne Borg Engø fra Åsnes

Stihl 90 år

STIHL 90 år!

Det var i 1926 at sveitsiske Andreas Stihl startet sin egen bedrift i tyske Stuttgart. Han utviklet sin egen motorsag og året etter gjør han sine to første ansettelser. I 1928 ble STIHL registrert som et varemerke og det blir også bestemt at alle motorsager kun skulle selges i spesialforetninger som også kunne utføre service på maskinene.

Allerede i 1927 kom STIHL med en elektrisk motorsag. Sagen på 2,2 kW veide 48 kg, og man måtte være to personer for å bruke den. To år etterpå kom den første sagen med en bensinmotor. Den var to kg lettere men fortsatt måtte det to personer til for å operere den. Motorsagene ble mer og mer avanserte utover 30- og 40-tallet, og STIHL tok etter hvert patent på sin teknologi. Under den andre verdenskrig ble imidlertid STIHL-fabrikken bombet men driften fortsatte og i 1949 produserer de sin første traktor.

Motorsag for kun en person
I 1950 kom den første bensindrevne motorsagen som kunne brukes av kun en person. Den veide 16 kg og kuttet horisontalt. Mot slutten av 50-tallet tar barna til Andreas Stihl mer og mer over den daglige driften, og det kom etter hvert flere produkter enn bare motorsager. Utover 70-tallet begynner det virkelig å ta av. En rekke nye produkter blir lansert og STIHL lanseres i markeder som Australia, Sør-Amerika og Nord-Amerika. På 80-tallet kommer det en rekke kantklippere, løvblåsere og nye motorsager med stadig mer avansert teknologi. I 1992 kjøper STIHL alle aksjene i hageredskapsselskapet VIKING.

Utover 2000-tallet er STIHL etablert i hele verden, og er kanskje verdens mest kjente produsent av motorsager og andre skogsredskaper. STIHL-familien får den ene utmerkelsen etter den andre i Tyskland, og dagens produkter går for å være blant de mest avanserte på markedet.

STIHL i Norden
I 1987 etableres datterselskapet Andreas STIHL Norden AB med hovedkontor i Sverige, og samme år grunnlegges det norske selskapet Andreas STIHL AS. Hovedkontoret for Norden ligger utenfor Göteborg, mens det norske hovedkontoret ligger i Sandefjord.

- STIHL har en lang historie som vi som ansatte er svært stolte av. Fra å starte som en enmannsbedrift er dette nå et verdensomspennende selskap som leverer de beste skogsredskapene i verden, forteller markedssjef i Andreas STIHL AS, Pål Virik Nilsen.

Nylig ble 90 årsjubileet også feiret på norsk jord, da den norske importøren inviterte sine forhandlere til bursdagsfest på Losby Gods utenfor Lørenskog.

- Vi feiret oss selv i to dager til ende med både faglig innhold og sosial moro. Det er viktig å møtes, fortelle om historien og ikke minst la alle få prøve våre produkter.

App

Ny STIHL app for smart telefon!

STIHL har lansert en ny app for hvor du finner all viktig informasjon, instruksjoner og mye mer til dine STIHL og VIKING produkter.

Tenk at du står midt i skogen med motorsagen, og plutselig er det noe du lurer på. Har du bruksanvisningen med deg? Ikke det? Null problem med STIHL`s nye app, hvor alle bruksanvisninger ligger inne.

STIHL har altså utviklet en app som gjør mobiltelefonen til ditt beste verktøy når du har behov for hjelp eller mer kunnskap om ditt STIHL eller VIKING produkt.

Vil du lære hvordan du sliper kjedet på din motorsag eller leter du etter ekstrautstyr til din maskin? Er du på utkikk etter pris og nærmeste forhandler? Alt dette vil du finne svar på i app'en.

- Vi anbefaler alle våre brukere å laste ned appen. Den er helt gratis, og det kan være lurt å bruke et par minutter på å sette seg inn i funksjonene og fortelle app'en hvilke STIHL og VIKING-produkter du har. Da er du godt forberedt når du står i skogen eller i hagen - selv om du ikke har tilgang til internett, forteller markedssjef hos Andreas Stihl AS Pål Virik Nilsen.

Og trenger du enda mer hjelp vil app'en finne fram til nærmeste forhandler ved hjelp av Googles kart. STIHL appen får du til både til iPhone og Android-telefoner. Søk på STIHL i App Store eller Google Play.

2134584 iMOW

Her kan du finne alt du trenger å vite om våre robotgressklippere iMOW og litt til.

Klikk her for å lese mer om iMOW!

Cookies på dette nettstedet

Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg bedre service og erfaring. Hvis du fortsetter uten å endre innstillingene, vil vi anta at du er imot bruken av disse informasjonskapslene, du kan også klikke klikk her for å finne ut hvordan du kan håndtere cookies.

OK