Hørselsvern på jobb og hjemme

Riktig hørselsvern vil beskytte ørene dine i støyende arbeidssituasjoner og når du jobber hjemmefra. Vi forklarer hva du bør tenke på når du velger og bruker hørselsvern.

Hørselsvern på jobb og hjemme

Hvorfor det er viktig med hørselsvern på jobben

Alle typer elektroverktøy kan være støyende – alt fra løvblåsere og motorsager til hekksakser. Ørene våre er følsomme og bør ikke utsettes for altfor høye lyder. Men det er ikke alltid mulig for personer som jobber i hagen eller i skogen, å unngå støyende forhold.

 

For å beskytte hørselen mot overdreven og langvarig støy, og for å forhindre hørselsskader som følge av støyende omgivelser, bør du bruke hørselsvern på jobben – enten det er i hagen eller på byggeplasser eller i industrien eller på et verksted.

Men ikke all støy er lik. I tillegg til lydstyrken har det også noe å si hvor langt unna man er støykilden. Det er veldig viktig om en motor befinner seg rett ved siden av øret når man jobber, som med en hekksaks, eller om den befinner seg mer enn en meter unna, som med gressklippere. Derfor er det viktig å vite hvor mye støy øret blir eksponert for direkte når du velger riktig hørselsvern.

Bruksanvisningen for hage- og arbeidsredskapene våre oppgir to verdier: Lydeffektnivået angir det direkte volumet som produseres på selve enheten, mens lydtrykknivået angir verdien som faktisk når brukeren. Begge verdiene er oppgitt i desibel (dB).

Hørselsvern for private brukere

Hvilke ulike typer hørselsvern finnes det?

Det finnes to hovedformer: ørepropper og øreklokker. Viktig: begge typene gir samme beskyttelse – det er ingen grunnleggende forskjeller på støyvernet. Begge typer hørselsvern er nå tilgjengelige i ulike utførelser for ulike formål. De kan også kombineres med annet personlig verneutstyr (PVU) som hjelmer eller visirer.

Hva som er det beste hørselsvernet å bruke – ørepropper eller øreklokker – er helt opp til deg. Generelt bør du velge den typen hørselsvern du føler deg mest komfortabel med.

Ørepropper

Ørepropper brukes ofte i fabrikker og produksjonshaller der man må ha dem på lenge om gangen. Fordelen med ørepropper er at mange synes de er mer behagelige å ha på seg i et slikt miljø, fordi ørene ikke er like utsatt for svette, og fordi man ikke trenger å ta av og på hørselsvernet stadig vekk.

Ørepropper er som regel laget av konisk formet polyuretanskum (PU-skum) og er lett å stikke inn i ørekanalen. Når man stikker dem et godt stykke inn i ørene, gir de god lydisolasjon. Siden man ikke bruker øreproppene på utsiden av hodet, er det som regel mer komfortabelt for brillebrukere å bruke dette enn øreklokker.

Man kan også velge spesiallagde ørepropper med stropper eller bånd eller former som er tilpasset den individuelle brukerens ørekanal.

Øreklokker

Øreklokker ser ut som tykke hodetelefoner. Klokkene er vanligvis festet til en hodebøyle eller montert oppå en hjelm. Lydisolasjonsprinsippet er det samme som for ørepropper. Det er lett å vippe dem opp eller ta dem ut når det er pause.

Øreklokker passer til alle typer arbeid, både innendørs og utendørs. Dessuten kan de brukes i all slags vær. I kalde temperaturer har denne formen for hørselsvern også den fordelen at de holder ørene varme mens du arbeider.

Generelt anbefales det å bruke øreklokker hvis du må ta hørselsvernet av og på ofte, eller hvis du arbeider i skitne miljøer. Øreklokker er mer hygieniske å bruke enn ørepropper hvis du har kvae på hendene, for eksempel hvis du jobber i skogen.

Øreklokker med trådløs funksjon eller Bluetooth®-funksjon, som STIHL Dynamic øreklokker med Bluetooth® (BT)

Hørselsvern med Bluetooth®

Hørselsvern med radio eller Bluetooth® er en videreutvikling av de tradisjonelle øreklokkene. Modeller som STIHL øreklokker med Bluetooth® (BT) – Dynamic BT gjør det mulig å kommunisere med kolleger via smarttelefon eller radio. Denne typen hørselsvern har også underholdningsfunksjoner: Man kan lytte til musikk via radio eller strømming, noe som kan øke motivasjonen og forebygge konsentrasjonstap ved monotont arbeid.

Bruk av flere typer hørselsvern for profesjonelt arbeid i skogen

Kombinasjon av hørselsvernutstyr

Hvis du utsettes for svært høye lydnivåer, kan du også bruke ørepropper og øreklokker samtidig. Dette gir enda bedre støyvern. Du må likevel være oppmerksom på at du ikke bare kan regne sammen de enkelte beskyttelsesverdiene. Du bør bare bruke kombinasjoner av utstyr som er godkjent av akkrediterte europeiske testinstitutter.

Utvalgt hørselsvernutstyr

STIHL tilbyr et utvalg av hørselsvernprodukter, for eksempel øreklokker eller ørepropper, for å beskytte hørselen på jobben eller hjemme.

Ved hvilket lydnivå bør jeg bruke hørselsvern?

For profesjonelle virksomheter finnes det konkrete spesifikasjoner for støynivåer der de ansatte må bruke hørselsvern. Enten det er i skogbruk, på en byggeplass eller på kommunale områder – hørselsvern er påkrevd når desibelnivåene kommer opp i de verdiene som er spesifisert i den tyske forskriften for støy og vibrasjoner på arbeidsplassen (LärmVibrationsArbSchuV).

  • Forskriften sier at lydnivåer under 80 dB er uproblematiske.
  • Den nedre eksponeringsgrensen er 80 dB. Man skal bruke hørselsvern når lyden overstiger denne terskelen.
  • Eksponeringsgrensen er 85 dB. Hvis lyden overgår dette nivået, er det obligatorisk å bruke hørselsvern.
En mann som bruker hørselsvern på en byggeplass

Når bør du bruke hørselsvern når du jobber privat?

Hørselsvern for privat arbeid i hagen

Privat arbeid, for eksempel hagearbeid eller saging av ved i skogen kan også være støyende. Noen bensindrevne motorsager, bensindrevne ryddesager og bensindrevne hekksakser kan produsere støynivåer over 100 dB, noe som kan sammenlignes med en rockekonsert. Elektriske modeller kan komme opp i nivåer på 85 til 100 dB, noe som er omtrent like høyt som når man står ved siden av en motorvei.

Det er verdt å merke seg at batteridrevne elektroverktøy genererer minst støy. En batteridrevet løvblåser produserer rundt 60 til 80 dB støy, mens batteridrevne gresstrimmere og batteridrevne hekksakser produserer lignende verdier.

En kvinne med hørselsvern og hansker arbeider med hageutstyr på eiendommen sin

Derfor finnes det ikke ett universelt svar på spørsmålet om man må bruke hørselsvern ved privat arbeid i hagen eller i skogen. Det er støynivået til det bestemte verktøyet du bruker, som er avgjørende. Du finner lydtrykknivået i bruksanvisningen for alle elektroverktøy fra STIHL – dette nivået avgjør om du må bruke hørselsvern når du bruker enheten. Verdiene er angitt for typisk bruk og tilsvarer det faktiske lydnivået som når øret.

STIHLs tips: Selv om det ikke finnes forskrifter for private aktiviteter som tilsvarer arbeidsmiljøforskriftene, kan de brukes som en utmerket rettesnor. Det betyr at man anbefales å bruke hørselsvern fra og med 80 dB for å få best mulig beskyttelse for hørselen.

Veiledning: Slik velger du riktig hørselsvern til arbeidet ditt

STIHLs tips: Det er enkelt å finne riktig STIHL-hørselsvern. Alle modeller med suffikset «Concept» er utstyrt med en bøyle. På varianter som i tillegg er merket med bokstaven «F», kan bøylen foldes sammen. Modeller med «BT» i navnet har Bluetooth®-tilkobling.

Hvordan tar jeg vare på og rengjør hørselsvernet mitt?

For å sikre at hørselsvernet beskytter deg over tid, må du sørge for at du behandler det riktig. 

  • Rengjøring:

Fjern oppsamlet støv og væske etter arbeidet, og sørg for at hørselsvernet får ligge til tørk.

  • Pleie:

Hvis øreklokkene brukes ofte, bør man regelmessig skifte ut hygienesettet – det vil si tetningsringer og skumputer. Deformasjoner, sprekker, brudd eller bøyde bøyler er tegn på at man bør skifte ut hørselsvernet.

  • Oppbevaring:

Du bør oppbevare hørselsvernet på et rent, tørt sted som ikke er for varmt og som er beskyttet mot direkte sollys.

Sammendrag: velge riktig hørselsvern

  • Mange elektroverktøy og hageredskaper produserer høye støynivåer som du må beskytte deg mot.
  • Det anbefales å bruke et egnet hørselsvern ved profesjonelt arbeid, for eksempel arbeid på byggeplasser eller i skogen, og når man utfører privat arbeid.
  • Ørepropper og øreklokker gir samme beskyttelse. Hva du velger, avhenger som regel av hva du selv foretrekker.
  • Bruk støyfaktoren (SNR) eller HML-verdiene til å avgjøre hvilken beskyttelsesverdi hørselsvernet skal gi. Du finner denne informasjonen i bruksanvisningen for enheten ditt.