STIHL antivibrasjonssystemer: sunnere og mer presist arbeid

Alle som jobber med elektroverktøy lenge om gangen, vil sette pris på et antivibrasjonssystem (AV-system). Her presenterer vi det i detalj.

Oversikt: Antivibrasjonssystem  

  • Frakobling av enhetens håndtak fra drivlinjen for å redusere vibrasjonene 
  • Komplekst samspill mellom buffer- og fjærelementer i antivibrasjonssystemet  
  • Ideell for lite utmattende arbeid som er skånsomt mot musklene, f.eks. innen skogbruk, hagebruk og landskapsutforming samt bygg og anlegg
  • Forskjellige krav til bensindrevne, batteridrevne og elektrisitetsdrevne verktøy
  • Antivibrasjonssystemet er viktig for å overholde retningslinjene for HMS  

Hva gjør et antivibrasjonssystem?

Oppbyggingen og virkningen av antivibrasjonssystemene er i prinsippet den samme i alle STIHLs elektroverktøy: Antivibrasjonssystemet kobler håndtakene fra drivlinjen for å redusere vibrasjonene. Det gjør det også lettere å overholde standarder for helse, miljø og sikkerhet på arbeidsplassen som handler om vibrasjonseksponering. 

STIHLs antivibrasjonssystem er et fint balansert system der komponentene i drivverket, håndtakene og AV-elementene (som er laget av stål, gummi eller begge deler) er perfekt tilpasset hverandre. Følgende tommelfingerregel gjelder: Selv om mindre antivibrasjonssystemer kan gi utmerket isolasjon mot vibrasjoner, kan de noen ganger ha en uønsket innvirkning på hvordan enheten håndteres. Verktøyets atferd blir derfor optimalisert av datamaskinen som styrer bruken av den enkelte enheten. 

Hos STIHL fokuserer vi alltid på kundenes behov og drar nytte av våre egne erfaringer gjennom mange år. Det gjør at vi alltid utvikler kommersielt levedyktige antivibrasjonssystemer.

Hjertet i antivibrasjonssystemet

Buffere og fjærelementer utgjør kjernen i alle antivibrasjonssystemer. De er enten laget av gummi, stål eller begge deler. Hos STIHL er det mulig med individuelle tilpasninger til den nødvendige strukturen – vi kombinerer fjærelementene med et komplekst stoppsystem som består av buffere av gummi og hardt skum.
Følgende videoer viser tydelig hvordan samspillet mellom buffere og fjærelementer sikrer færre vibrasjoner under driften. 

Antivibrasjonssystemer for ulike drivverk

STIHLs elektroverktøy går på bensin, elektrisitet eller batteri. Kravene til antivibrasjonssystemet som er installert i enheten, varierer med type drivverk.

STIHL profesjonelle elektroverktøy med antivibrasjonssystem

To menn i verneutstyr går gjennom en skog med en skogsøks og en STIHL batteridrevet motorsag og kikker oppover

Antivibrasjonssystemet i MSA 300 beskytter muskler og ledd.

Motorsager med vibrasjonsdemper til skogbruk

Presis håndtering er viktig når man jobber i skogen. Derfor har alle bensindrevne motorsager fra STIHL et antivibrasjonssystem.

Antivibrasjonssystemet i STIHL MSA 300 batteridrevet motorsag beskytter også muskler og ledd ved felling, beskjæring eller kapping av små og mellomstore trær.

En kvinne klipper en hekk med STIHL HS 82 hekksaks i solskinn

Arbeid med hekksaksen STIHL HS 82 er mye mindre utmattende.

Antivibrasjonsenheter for hage- og anleggsgartnerarbeid

Motorer med høyt dreiemoment sørger for rask fremgang i hage- og anleggsgartnerarbeid. Maskiner med antivibrasjonssystem reduserer vibrasjoner fra motoren og sikrer mindre anstrengende arbeid, for eksempel med STIHL FS 411 ryddesag, STIHL BG 86 løvblåser eller STIHL HS 82 hekksaks.

En mann med en STIHL TS 500i bensindrevet kappemaskin som kutter en stålbolt på en byggeplass

Antivibrasjonssystemet reduserer vibrasjonene fra kappemaskinens motor.

Antivibrasjonsverktøy – byggarbeid

Med STIHL TS 410 bensindrevet kappemaskin kan du skjære presist gjennom betong, asfalt, stein, konstruksjonsstål eller rør. Antivibrasjonssystemet reduserer i stor grad vibrasjonene som overføres fra motoren – for uanstrengt arbeid selv under lengre tids bruk.

Antivibrasjonssystemer i STIHL-verktøy: et utvalg

Antivibrasjonssystemer og retningslinjer for helse, miljø og sikkerhet (HMS)

Det er ganske klart hva et antivibrasjonssystem betyr for verktøyoperatører: mer komfortabel betjening av enheten. Men antivibrasjonssystemer er også en viktig del av HMS for arbeidsgivere. EUs vibrasjonsdirektiv definerer øvre grenser for vibrasjonsnivåer.

Disse kan overholdes ved hjelp av forskjellige metoder: Enten med en tidsbegrensning for bruk av enheten eller ved å underskride en vibrasjonsgrense som gjør det mulig å bruke enheten uten tidsbegrensning. Et antivibrasjonssystem vil derfor bidra til å oppfylle retningslinjene for tillatt vibrasjonsmengde som er relevante for fagfolk.

Et STIHL elektroverktøy testes for vibrasjonsbelastning

Hos STIHL måles vibrasjonsnivået til hvert elektroverktøy nøye.

Retningslinjer for arbeidsgivere: Vibrasjoner

I de følgende dokumentene finner du grunnleggende informasjon om EU-direktivet om vibrasjoner (2002/44/EF), som handler om vibrasjoner som påvirker hånd-arm-systemet, og som inneholder nyttig informasjon om hvordan arbeidsgivere skal implementere direktivet.

Vi har også en kalkulator for beregning av den daglige vibrasjonsbelastningen og vibrasjonsdata for STIHL elektroverktøy.

STIHL antivibrasjonssystem: opprinnelse

Antivibrasjonssystemet vårt finnes i alle STIHL-verktøy der det oppstår sterke vibrasjoner på grunn av drivsystemet. Dette gjelder for mange elektroverktøy: fra motorsager til ryddesager, kappemaskiner og hekksakser. Men det som i dag sikrer maksimal komfort og beskyttelse for brukerne ved STIHLs elektroverktøy, har å gjøre med en motorsag.

Gammelt svart-hvitt bilde av en person som kapper et tre med en STIHL Contra motorsag
I 1959 kom den legendariske STIHL Contra på markedet.

Nærmere bestemt den nå legendariske motorsagen STIHL Contra. Da den ble lansert i 1959, var det den første sagen som kunne brukes til både felling og beskjæring av trær. Men det som ikke var helt klart for noen da den ble lansert, var at de sterke vibrasjonene i verktøyet ved regelmessig bruk og spesielt i kombinasjon med kulde, kan føre til alvorlige sirkulasjonsproblemer i brukerens fingre – kjent som «likfingre» eller Raynauds syndrom.

For å løse denne situasjonen begynte STIHL å forske og utvikle et antivibrasjonssystem for motorsager, som ble patentert i 1964.

Gammelt svart-hvitt nærbilde av en person som feller et tre med en STIHL Contra motorsag
STIHL Contra kan brukes til både å felle og beskjære trær.

Dette antivibrasjonssystemet kjennetegnes av at håndtakene kan kobles fra motoren via gummielementer. Bare ett år senere var antivibrasjonssystemet standardutstyr i den nye utgaven av STIHL Contra, og i 1967 var også motorsagen 041AV tilgjengelig med et helintegrert antivibrasjonssystem i håndtaksrammen. Den besto av en støpt magnesiumdel bestående av en forgasser og et luftfilter, som det bakre håndtaket var festet til. Dette antivibrasjonssystemet ble utviklet svært raskt, og så ble det gjort noen justeringer for å kunne overføre det til andre produktgrupper. 

Forresten er likfingre ikke lenger typisk for skogsarbeidere, takket være kombinasjonen av oppvarmede håndtak og antivibrasjonssystemer i STIHLs elektroverktøy.

Enda flere profesjonelle tjenester