Trimme hekken: Da blir innsynsbeskyttelsen en fryd for øyet

Pene hekker setter form på hagen din. Her kan du lære hvordan du steller hagehekken, og hva du må ta hensyn til når du trimmer hekken.

En kvinne i verneutstyr bruker batteri-hekksaksa HSA 56 fra STIHL til å trimme en hekk

Oversikt: Trimme hekken

 • Beskjær hekker som blomstrer om våre først når de har blomstret ferdig
 • Forsikre deg før du formtrimmer hekken om sommeren (mars til september) at det ikke er noen reir i hekken
 • Kraftig trimming er også mulig fra 1. oktober

 • Kort ned nye skudd med en tredjedel

 • Hekksaks til hekker i brysthøye, langskaftet hekksaks til høye hekker

 • Formskjære busker 

Vorsicht vor giftigen Hecken

Noen busker og hekker er giftige. Fordi spesielt frøene til de lysende røde barlindene er giftige, er barlind ikke egnet for husstander med barn eller husdyr. Du bør bare ta på avkutt fra tuja, laurbærhegg og sypress med hansker. Også ved buksbom og liguster bør du være forsiktig. Bruk derfor alltid passende verneutstyr når du former og steller hekken din.

Når du bør trimme hekken

En hekk er både beskyttelse mot innsyn og livsrom samtidig: om du skal trimme eller formskjære den – bare en hekk som blir trimmet regelmessig vokser tett og holder seg i form over tid. Når det er på tide å trimme hekken er avhengig av årstid og plante.

Det beste tidspunktet for å trimme hekken

Noen planter foretrekker en kraftig trim om våren, andre bør du først trimme senere. Planter som gror kraftig – eller hvis hekken skal se spesielt velstelt ut – bør du trimme to ganger i året.

Tørt tre i en hekk

Stelltrimming av hekker i februar

Fra midten til slutten av februar er rett før plantene slår ut, men har ikke fylt seg med sevje enda, og er dermed klare til å bli trimmet. Dessuten har ingen fugler bygd reir i de tette grenene sent på vinteren. Spesielt for agnbøk og naverlønn virker en tidlig trim vekstfremmende.

Stelltrim for blomstrende hekker om våren

For blomstrende hekker som praktgullbusk, krossved eller jasmin bør du vente med trimmen til våren. Vent til buskene har blomstret ferdig. Husk å ikke forstyrre dyr som har reir i hekken.

Stelltrim for blomstrende hekker om sommeren

Du kan trimme hekken en gang til fra slutten av juni til starten av juli når det ikke er for varmt, fordi mange hekker vokser mer i denne perioden. Husk at det her bare er snakk om form- og stelltrimming.

Lovfestede regler

Når er det forbudt å trimme hekken? Radikal trimming eller å fjerne hele hekken er forbudt fra mars til september, fordi fugler kan hekke i hekken i denne perioden. Til tross for fuglevernet er det ikke noe problem å stelltrimme hekken, hvis du på forhånd har forsikret deg om at det ikke fins noen reir i hekken.

Trimme hekken om høsten

Ved behov er det mulig å trimme hekken radikalt, og fornye den, om høsten. Hvis hekken har kommet ut av kontroll i løpet av hekketiden, kan du fra 1. oktober igjen trimme dypere, helt ned, eller fjerne hekken helt med loven på din side. For å unngå skader bør du arbeide på frostfrie, overskyete dager. Hvis du har en hekk som mister løvet om høsten, bør du vente til den har mistet så å si alle blader. Før vinteren starter trekker plantene de resterende næringsstoffene ut av bladene og lagrer de i røttene. Dette lageret bruker de igjen om våren.

Vi anbefaler at du gjør unna beskjæringa om våren. Plantene vokser da fortere, slik at hekken blir grønn og tett igjen på kortest mulig tid.

Temperaturen må stemme

Tips nr. 1

Du bør ikke trimme hekken i for sterk varme og sollys, fordi blader som ligger lenger inne da plutselig blir utsatt for mer sol, og det sensitive endevevet kan forbrenne. 

Tips nr. 2

Spesielt om sommeren er en overskyet dag best egnet til å formtrimme hekken.

Tips nr. 3

Hvis det fortsatt er kraftige minusgrader under -5 °C om våren, bør du ikke trimme hekken fordi kuttet bruker lang tid på å heles, og de små greinene knekker spesielt lett i kulden.

En kvinne med vernebriller formskjærer en hekk med en batteri-hekksaks HSA 25 fra STIHL

Når bør jeg trimme en ung hekk

Hekktrær (naverlønn, agnbøk og bøk) blir trimmet allerede året de blir plantet, for å fremme kraftig og tett vekst.

Bartrær (tuja, bartrær) trenger ett års hvile for å vokse seg fast. Fra andre år kan du trimme de hvert år.

Når kan jeg trimme hekken lovlig?

I henhold til Bundesnaturschutzgesetz (§ 39 femte avsnitt nr. 2 BNatSchG i Tyskland) er det forbudt å trimme hekker i hekketiden mellom 1. mars og 30. september, fordi mange dyr- og fuglearter fostrer opp avkommet sitt i denne perioden. Men det å trimme hekken uten skadelig inngrep i hekksubstansen er ikke dekket av dette forbudet. Lett stelltrimming er altså tillatt.

Hvor ofte bør jeg vaske trimme hekken min?

Mange hobbygartnere trimmer hekken en gang i året rundt sankthans 24. juni. Men for mange hekkplanter har det vist seg lønnsomt å trimme de allerede i slutten av februar til ønsket høyde og bredde. Den andre, mildere trimmen, gjennomføres på starten av sommeren. 

Hvilken hekk bør bli trimmet hvor ofte?

 • Én gang i året: barlind, berberis, laurbærhegg, tuja og dvergsypress
 • To ganger i året: liguster, agnbøk, naverlønn og bøk

Veksten til hekken blir fremmet ved hver trim. Hvis du trimmer hekken ofte men bare litt, blir den tettere med tiden – forutsatt at den får nok vann, varme og lys.

STIHL proff-tips: Du bør trimme hekken omtrent to ganger i året. Om våren til starten av mars, den såkalte vårtrimmen. Det vil si; hekken blir trimmet kraftig og skåret i form. Om sommeren gjelder det å holde formen: Hvis ujevnheter har blitt synlige fra måten bladene vokser, bør du jevne det ut. Her trimmer du bort omtrent to tredjedeler av årsveksten og fjerner samtidig forstyrrende greiner. Ved behov kan en kraftig trim også bli utført om høsten fra 1. oktober.

Nærbilde av en hekksaks HS 82 fra STIHL foran en hekk

Hekkstell: Beskjære og trimme hekken riktig

Med skikkelig formtrim fremmer du veksten til hekken og sørger for at den gir beskyttelse mot innsyn. Med disse tipsene unngår du nakne steder og uregelmessig trimmede hekker.

Hvor høy kan hekken min bli? 

Hvor høy hekken kan bli er avhengig av hvor den står. I de fleste tyske kommuner skal den ikke bli over to meter høy. Informer deg hos kommunen eller byen, slik at du unngår problemer med myndighetene.

En kvinne med vernebriller trimmer en høy hekk med en batteri-hekksaks HSA 56 fra STIHL

Beskjære tuja

 

Tuja er en av de mest populære hekkplantene i Tyskland. Det overrasker ikke, fordi tujaen har mange fordeler: den eviggrønne planten kan gjennom hele året beskytte mot innsyn og tåler kulde like godt som vind. Fordi den vokser fort blir selv små planter på kort tid en innsynsskjermende hekk. Hva du må ta hensyn til når du trimmer tujahekken har vi sammenfattet for deg.

Når bør jeg trimme tujahekken?

 

Du kan i grunnen trimme tujaen når som helst. Bare ved frost bør du la hekksaksa ligge, derfor er det beste tidsrommet for å trimme tuja mellom april og september. Lett formtrimming er tillatt i denne tiden; forsikre deg bare om at ingen fugler hekker i hekken. Hvis du trimmer leverommet deres bare en gang i året, bør du helst gjøre det tidlig på sommeren rundt slutten av juni. Hvis du skal trimme hekken tre ganger i året, er starten av april, slutten av juni og slutten av august de beste tidspunktene. Etter september bør du la være å trimme tuja, fordi nye kvister ellers ikke blir voksne nok til frosten kommer, og kan ta skade av det.

Beskjære tuja

 

For at tujahekken din ikke skal gro ukontrollert, men seg frisk og i form, bør du beskjære den regelmessig. Vårt råd er å trimme tuja maksimalt tre ganger i året: Ung tuja har som regel godt av to trimmer, fordi mange små sidekvister vokser ut og hekken fort blir synstett. Det holder som regel å beskjære eldre tuja en gang i året. Ikke kapp kvistene til bak nålene, fordi planten da ikke vokser videre der men blir brun. Vårt råd er å trimme tuja trapesformet – bredere nede, smalere oppe – slik at alle grener får nok lys. Fordi tuja er litt giftig bør du bruke hansker og lange klær.

Husk på å ikke trimme tujahekken din når sola skinner sterkt, fordi kuttstedene ellers blir brune. Du bør heller ikke trimme tuja mens den er våt: Sopp kan trenge inn i kuttstedet og skade planten.
Overhold forbudet mot trimming fra mars til september, for å beskytte hekkende fugler.

Presist trimmet tujahekk langs en brosteinlagt vei

Trimme tujahekk radikalt

 

Hvis tujaen din vokser for kraftig oppe, kan du trimme den radikalt der. Ellers fraråder vi at du trimmer tujaen din for radikal. Ved å trimme planten en til tre ganger i året, gir du den den formen du ønsker og sørger for at den vokser frisk. Hvis du trimmer tujahekken din radikalt, risikerer du at den ikke lenger gror, og i verste fall må du anskaffe nye planter.

To tujahekker som er trimmet runde i en velstelt park

Formskjære tuja

 

Med rett verktøy er det enkelt å formskjære tuja. Med et hendig verktøy som batteri-hekksaksa HSA 56 fra STIHL er det enkelt å trimme en tuja til kule- eller spiralform. For å beholde formen bør du fjerne kvister som stikker ut tre ganger i året: I begynnelsen av april, slutten av juni (når veksten har bremset opp litt), og på slutten av august.

Verktøykunnskap: Hekksakser og langskaftede hekksakser

For å trimme hekker eller frittstående formbusker er godt verktøy uunnværlig – STIHL hekksakser og langskaftede hekksakser lar deg få enhver hekk og busk i form med letthet. Uansett hva det er du vil trimme – når du skal velge verktøy, er det ikke nødvendigvis hva som driver det det kommer an på, men hvor godt du kan jobbe med det valgte verktøyet. Om du er proff innen landskapsdrift eller hageeier – det omfattende utvalget fra STIHL har rett apparat for alle oppgaver.

Hekksakser

Fordi hekksaksene våre ble utviklet for proffer, er det dimensjonert for kreftesparende arbeid. Det kan den private hagen din også nyte godt av. Apparatene får virkelig vist frem styrkene sine på hekker i hofte- til brysthøyde, fordi de er så hendige at de muliggjør presist arbeid og også krevende formskjæring. 

Langskaftet hekksaks

Hvis hekkene er veldig brede eller høyere, og du trenger mer rekkevidde, er langskaftede hekksakser løsningen. De er tilgjengelige med korte eller lange skaft, og egnet for både proffer og kravstore privatbrukere.  

Teknikk til å trimme mellomstore hekker med hekksaksa

En kvinne trimmer en grønn hekk med en batteri-hekksaks HSA 56 fra STIHL

Loddrett hekktrim å siden: med bueformede bevegelser og bruk av begge knivsider blir hekken først trimmet loddrett langs sidene.

En kvinne trimmer en hekk i form med en batteri-hekksaks HSA 45 fra STIHL

Hekktrim på toppen: når du trimmer toppen av hekken fører du knivbjelken vannrett i en vinkel fra null til ti grader. Med en sigdformet bevegelse fjerner du avklippet fra hekken.

Teknikk til å trimme høye hekker med langskaftet hekksaks

Hva er forskjellen på langskaftede hekksakser og hekksakser?

En kvinne med hørselvern trimmer en hekk med bensin-hekksaksa HS 46 fra STIHL

Hekksakser fra STIHL

Hekksakser fra STIHL ble utviklet spesielt til stell av tettvoksende og spesielt lange hekker. Den dobbeltsidige skjærekniven er spesielt godt egnet til beskjæring og trimming i både vann- og loddrett posisjon.

En mann på en trapp trimmer en høy hekk med den batteridrevne langskaftede hekksaksa HLA 85 fra STIHL

Langskaftet hekksaks fra STIHL

Langskaftede hekksakser fra STIHL har et skaft som gjør det mulig å trimme spesielt lange, høye eller brede hekker. Med en knivbjelke du kan dreie opptil 145 grader kan du stille den enkelt inn for alle vinkler.

Formskjæring av busker 

Noen hageeiere er fornøyd med en årlig trim, andre blir kreative når det gjelder busker.

Skjære geometriske former

Du kan skjære geometriske former ved å stramme hyssinger eller å lage en ramme av treplanker. Det er også mulig for planter med høy stamme.

 • Legg ramma rundt planten og skjær bort alle skudd som stikker ut.
 • På den måten kan du enkelt skjære de i de mest forskjellige former.

Godt å vite om formskjæring

Hvilket tre egner seg best til formskjæring?

Formskjæring, også omtalt som topiarier, er spesielt tettvoksende trær, som buksbom eller barlind, best egnet.

Hvordan former jeg hekken?

Kraftige greiner som får mindre og mindre kvister er hovedaksene til den ønskede formen. For å gi greinene rett retning for ønsket form, bør du feste de fleksible greinene med tråd.

 

Stor park med hekker og busker med forskjellig formklipp (topiarie), stier imellom

Skjære fantasiformer av busker

For å skjære fantasiformer, for eksempel dyr, bør du lage en ramme av hønsenetting som du setter rundt busken.

 • Da kan du uten problemer skjære langs nettingen.
 • Viktig er et hendig, skarpt skjæreverktøy som gir presise kutt.
 • Alle kvister som stikker ut blir trimmet flere ganger i året for å motivere planten til å vokse tettere.
 • Imponerende plantefigurer oppstår som regel først etter flere år.

Mer til hageelskeren