Installasjonsveiledning for MOW® robotgressklipper

Med iMOW® tar plenen seg av seg selv, men du må installere robotgressklipperen på riktig måte for å få de resultatene du ønsker. Vi forteller deg hvordan det skal gjøres.

En STIHL iMOW® 422 robotgressklipper på en terrasse med avgrensingstråd og brukerhåndbok

Hvorfor velge en robotgressklipper?

En perfekt plen krever regelmessig stell. Gjør det enkelt med en robotgressklipper som gjør det lettere å stelle plenen – ikke bare med automatisk plenklipping, men også finfordeling av avklippet gress på plenen og tilførsel av verdifulle næringsstoffer til jorden. Kort tid etter at du har satt opp robotgressklipperen, vil gresset se bedre ut enn noen gang, og uten at det krever ekstra innsats fra deg. Når robotgressklipperen er installert, er det bare å stille inn klippetider og klippeområde, så vil iMOW® ta seg av resten. Vi veileder deg gjennom installasjonsprosessen for iMOW® robotgressklipper.

Installasjon av robotgressklipper: Gjør det selv eller be om hjelp?

Våre kvalifiserte forhandlere kan ta seg av hele installasjonen og oppsettet hvis du vil. Det er ikke så vanskelig å gjøre det selv, men det tar litt tid. Vi veileder deg gjennom installasjonstrinnene for å gjøre robotgressklipperen klar til bruk. 

Bilde ovenfra av en iMOW® robotgressklipper, ladestasjon, avgrensingstråd, hansker, håndbøker, installasjonssett og blyant og papir

Klargjøring

Før du installerer iMOW robotgressklipper, anbefaler vi at du kjører den gamle klipperen din en siste gang, slik at gresset blir 4–5 cm langt. Hvis bakken er hard, vil det hjelpe å vanne området du skal klippe, slik at det blir lettere å slå inn festepluggene og naglene til ladestasjonen. 

Du trenger følgende utstyr for å installere robotgressklipperen: 

 • Ladestasjon
 • Brukerhåndbok og hurtigveiledning
 • Hammer
 • Kombinasjonstang
 • Kabelstripper
 • Blyant og papir
 • Installasjonssett

Velg et installasjonssett i størrelse S eller L, avhengig av hvor stor plenen din er.

En STIHL-forhandler skisserer et klippeområde for en STIHL iMOW® 422 robotgressklipper

Trinn 1: kartlegging av klippeområdet

Vi anbefaler at du begynner med å tegne opp plenen din og markere faste gjenstander i klippeområdet – ting som huskestativer. Tegn inn hvor du vil plassere ladestasjonen, og tegn inn avgrensingstråden rundt klippeområdet. Når du trekker opp avgrensingstråden, må du passe på at den ikke krysser seg selv noe sted. 

Kontrollpanelet til en STIHL iMOW® 422 robotgressklipper

Trinn 2: installasjon og grunnleggende innstillinger

Installasjonsassistenten til STIHL iMOW® robotgressklipper vil veilede deg gjennom alle trinnene den første gangen du skal installere enheten. Den er enkel å bruke og svært intuitiv: Først må du stille inn språk, dato og klokkeslett. Pass på at datoen er riktig, ellers vil du ikke kunne programmere robotgressklipperen til å klippe når du vil.

En STIHL-forhandler monterer ladestasjonen til en STIHL iMOW® 422 robotgressklipper i en hage

Trinn 3: installasjon av ladestasjon

Når den ikke klipper plenen, tilbringer iMOW®-gressklipperen tiden sin i ladestasjonen for å lade opp batteriet. Det er flere ting du må ta hensyn til når du skal velge hvor ladestasjonen skal stå. 

PlasseringInnendørs eller utendørsStrømtilkoblingUnngå støykilder (interferens)
Direkte sollys kan øke temperaturen inni klipperen og gjøre at det tar lengre tid å lade batteriet. Vi anbefaler å installere ladestasjonen på et skyggefullt og beskyttet sted. Hvis det ikke er muligsted, kan du montere et «soltak» over ladestasjonen. Dette tilbehøret vil sørge for at robotgressklipperen er bedre beskyttet mot vær og vind. Ladestasjonen bør plasseres slik at den er godt synlig, så den ikke utgjør en snublefare.Robotgressklipperen kan installeres innendørs i eller utenfor klippeområdet. Begge installasjonsalternativene er beskrevet i brukerhåndboken.Strømuttaket må være så nær ladestasjonen at de nødvendige strømkablene kan kobles til både ladestasjonen og strømuttaket. Man må ikke gjøre noen endringer i strømkabelen. Vi anbefaler å bruke en stikkontakt med overspenningsvern.Metall, jernoksid og magnetiske eller elektrisk ledende materialer, og eldre installasjoner med avgrensingstråd, kan forstyrre klipperens funksjonalitet. Sørg for at alle mulige forstyrrende kilder blir fjernet.

Avgrensingstråd for en STIHL iMOW® 422 robotgressklipper installert langs kanten av en plen

Trinn 4: installasjon av avgrensingstråd 

Avgrensingstråden forteller robotgressklipperen hvor den skal klippe. Ladestasjonen sender et signal gjennom ledningen som iMOW® fanger opp.

Se instruksjonsvideoen for detaljer om riktig installasjon av avgrensingstråden rundt klippeområdet, og hvordan man kobler til ladestasjonen. 

Hovedpunkter ved installasjon av avgrensingstråd

Slå festepluggene helt ned i bakken, 28 cm fra klippeområdets yttergrense (33 cm for iMOW® RMI 632). Det bør være cirka én meter mellom hver festeplugg.

Merk av områder rundt alle objekter som robotgressklipperen skal unngå, for eksempel blomsterbed og trær som er plassert innenfor klippeområdet eller hindringer som er mindre enn 8 cm høye (mindre enn 10 cm høye for iMOW® RMI 6). Det må tas visse hensyn ved installasjon av slike «begrensede områder». 

En STIHL-forhandler bruker kontrollpanelet til en STIHL iMOW® 422 robotgressklipper i en hage

Tips og forholdsregler

Her er noen ekstra råd du kan følge sammen med installasjonsveiledningen vår. 

Innstilling av klippehøyde

Still inn klippehøyden til 5 cm de første ukene. Dette vil forebygge skader på avgrensingstråden før den er blitt trykket ned i jorda, etter installasjonen, og vil også gjøre det tryggere å bruke robotgressklipperen. Du kan velge en lavere klippehøyde senere hvis du ønsker det. Vi anbefaler at man lar gresset være høyt under lengre tørkeperioder, for å sikre at jorda ikke tørker ut så raskt og at gresset ikke blir svidd. 

Sikkerhetsinstruks

STIHL iMOW® robotgressklipper oppfyller alle gjeldende sikkerhetsstandarder. Det er likevel viktig å huske dette: Unngå å oppholde deg på plenen mens iMOW®-robotgressklipperen klipper, og sørg for at det ikke er barn eller dyr på plenen da.

Sørg for at robotgressklipperen bare brukes om dagen, slik ingen dyr som beveger seg ute om natten blir skadet eller drept. iMOW® kan fint utføre alt klippearbeidet i løpet av dagen. 

Forhandlerinstallasjon av robotgressklipperen

Hvis du ønsker at en STIHL-forhandler skal montere gressklipperen for deg, kan vi ordne det. Våre lokale forhandlere hjelper deg gjerne, slik at du kan slappe av når hagesesongen starter!

Sammendrag: installasjon av robotgressklipper 

 • Klargjør klippeområdet ved å bruke en vanlig gressklipper til å klippe gresset til en lengde på 4–5 cm
 • iMOW® installasjonsassistent vil veilede deg gjennom installasjonen
 • Det ideelle stedet for ladestasjonen er et skyggefullt og flatt sted med et egnet strømuttak i nærheten
 • Legg ut avgrensingstråden for å markere grensen til området som skal klippes
 • Du kan også be en betrodd STIHL-forhandler om installere robotgressklipperen for deg