Klippeplan for ¡MOW®-robotgressklipper: en dynamisk plan for stell av plenen

Når robotgressklipperen er installert, er neste trinn å lage en klippeplan som vil dekke behovene dine. Da er den klar til å brukes!

En STIHL forhandler kneler for å justere innstillingene på en STIHL RMI 422 iMOW® robotgressklipper i en hage

Velg riktig robotgressklipper

Det finnes en robotgressklipper som passer til nesten alle hager, store som små, for ¡MOW®-modellene kan håndtere plener på opptil 5000 m². Hvor mye klippetid du må planlegge, avhenger av hvor mye plen som skal dekkes av klipperen.

ModellRMI 422RMI 422 PRMI 422 PCRMI 522 CRMI 632RMI 632 CRMI 632 PRMI 632 PC
Maksimalt plenareal i m28001500170021003000320040005000
Gjennomsnittlig ukentlig klippetid*16 timer25 timer28 timer35 timer35 timer38 timer40 timer50 timer

* Under ideelle forhold (ingen hindringer, vanskelig geometri eller bakker i hagen) og i forhold til det angitte maksimale arealet.

En smarttelefon som viser iMOW®-appen

Du kan også velge Connect-alternativet

Med ¡MOW® C-modellene i RMI 4- og RMI 6-serien kan du bruke appen til å justere mange av innstillingene fra smarttelefonen din eller nettbrettet ditt, eller du kan gjøre det på selve maskinen. Det betyr at du kan opprette klippeplanen eksternt, hente frem statusrapporter og for eksempel sette klippingen på pause eller starte den på nytt. Appen er intuitiv og svært enkel å bruke.

Klippeplan for robotgressklipper: stille inn de beste klippetidspunktene

Når robotgressklipperen er klar, begynner den å arbeide basert på en klippeplan med aktive tider som du har stilt inn. I aktive perioder kan robotgressklipperen forlate ladestasjonen når som helst for å klippe plenen. Denne aktive tiden brukes ikke bare for klippe- og ladeprosesser, men også for faser med inaktivitet. Robotgressklipperen planlegger automatisk å fullføre eventuelle klippe- og ladeprosesser i de tilgjengelige tillatte periodene, men du kan også gjøre manuelle justeringer i klippeplanen. Vær oppmerksom på lokale lovbestemmelser når du stiller inn de aktive tidene, for selv stillegående robotgressklippere kan være underlagt lokale forskrifter som forbyr støy fra maskiner til bestemte tider.

Se opp for pinnsvin!

Kjæledyr er kanskje ikke de eneste skapningene som oppholder seg i hagen din – det kan også være at dyr som pinnsvin befinner seg der. Et dyrekamera som registrerer aktiviteter i hagen, også om natten, kan dokumentere at de er der, og kan hjelpe deg med å ta nødvendige forholdsregler. Risikoen for å skade pinnsvin er mye mindre hvis robotgressklipperen bare er aktiv på dagtid, for disse dyrene er mest aktive om natten. Dermed er det større risiko for å skade dyrene hvis du klipper plenen i skumringen eller etter at det er blitt mørkt. Du finner mer informasjon og flere råd om hvordan du best bruker verktøyet og beskytter dyrene, i brukerhåndboken for iMOW®-klipperen.

Vær oppmerksom på at pinnsvin som andre dyr er beskyttet under loven. Det er forbudt å fange og fjerne pinnsvinene fra deres naturlige habitater. Det gis unntak fra dette hvis det er nødvendig å hjelpe syke eller skadde dyr, men et pinnsvin må uansett returneres til naturen straks det er blitt restituert. 

Aktive tider i henhold til klippeplanen: arbeidstimer for robotgressklipperen

Når du lager en klippeplan, bør arbeidstiden være basert på størrelsen på området som skal klippes. Robotgressklipperen vil trenge mer klippetid for å ta seg av større områder. Man må også ta hensyn til ladebehovet, ettersom robotgressklipperenautomatisk tar hensyn til dette innenfor de aktive tidene. Sørg for at plenen holdes fri for gjenstander som kan være i veien for iMOW® robotgressklipper når den er aktiv. Hold alltid barn og dyr unna klipperen, for de kan bli skadet og i verste fall drept!

Regnsensor: beskytte gressklipperen og plenen

Klipping i regnvær vil forstyrre klippemønsteret, gjøre at robotgressklipperen blir skitten mye raskere og gjøre mer sannsynlig at gressrøttene blir skadet. Derfor er iMOW® robotgressklipper utstyrt med en regnsensor. Du kan velge følsomhetsinnstillingen fra «Mow in any weather» (klipp i all slags vær) til «Only mow in dry weather» (klipp bare i tørt vær). Når regnsensoren er slått på, slutter robotgressklipperen å arbeide når det begynner å regne, og så vil den ta igjen den tapte tiden senere. Hvis du vil at gressklipperen skal fortsette å gå til tross for at det regner, kan du justere sensorinnstillingen eller deaktivere den. Takket være en innebygd appkommunikasjon kan alle iMOW® C-modellene motta værmeldinger på nettet og integrere de meteorologiske dataene dynamisk i arbeidsplanen.

En STIHL RMI 422 iMOW® robotgressklipper i ladestasjonen sin
En STIHL-forhandler stiller inn den dynamiske klippeplanen til en STIHL RMI 422 iMOW® robotgressklipper på en gressplen

Slik programmerer du en dynamisk klippeplan for ¡MOW®

Først angir du størrelsen på klippeområdet. Robotgressklipperen vil beregne en plan som inkluderer nødvendig ukentlig klippetid basert på dette tallet, og deretter forelå aktive tider som du enkelt kan godkjenne med OK-knappen. Hvis du vil endre den foreslåtte planen, for eksempel fordi barna leker i hagen hver onsdag ettermiddag, kan du justere tidene individuelt. 

Sammendrag: klippeplan for robotgressklipper

  • Klippeplanen planlegger klippetider basert på området som skal klippes
  • Du kan stille inn og justere klippeplanen selv
  • Vi anbefaler at du bare lar robotgressklipperen gå på dagtid, for å redusere risikoen for nattaktive dyr.
  • Regnsensoren vil å registrere når det regner, og kan opprettholde klippemønsteret og klippeytelsen