Slik starter du en STIHL motorsag

Slik starter du en STIHL bensindrevet motorsag – vi veileder deg gjennom teknikker og sikkerhetshensyn ved hjelp av tydelige instruksjonsvideoer.

En STIHL MS 180 C-BE motorsag på bakken, mens en person holder i håndtaket med vernehansker.

Før du starter en STIHL motorsag

Før du starter motorsagen må du sørge for at området rundt deg er trygt.

Klargjøre en plass for motorsagarbeid

 • Bensindrevne motorsager genererer giftige utslipp i det øyeblikket motoren starter. Disse gassene kan være luktfrie og usynlige, så det er viktig at du bare bruker motorsagen utendørs eller i svært godt ventilerte rom. Et lukket rom er ikke et trygt miljø for å arbeide med en STIHL motorsag.
 • Kontroller underlaget på arbeidsplassen: Ujevnt underlag og nylagt bark kan utgjøre en snublefare. Også glatte, våte, snødekte eller isete overflater og skråninger er farlige.
 • Hold andre personer, særlig barn, borte fra arbeidsplassen.
En mann går over en bro med en STIHL MS 261 bensinmotorsag

Før du begynner å arbeide med STIHL-motorsagen, er det viktig å ta følgende sikkerhetshensyn:

 • Bensin kan være svært farlig, så sørg alltid for at påfyllingsstedet er minst tre meter unna der du bruker en STIHL motorsag.
 • Inspiser arbeidsplassen nøye og vær oppmerksom på mulige hindringer. Lag en fri rømningsvei i tilfelle det oppstår en nødssituasjon. Glatte, ujevne eller isete overflater kan være farlige, så prøv å unngå slike underlag. 
 • Pass på at det ikke står noen i nærheten av deg mens du bruker motorsagen. Men du bør heller aldri arbeide alene, og du må sørge for at du kan bli hørt hvis du trenger hjelp.
Skogsarbeider med verneutstyr og STIHL MS 462 C bensinmotorsag i barskog

Oppstartstrinn for en STIHL bensindrevet motorsag

Du har forsikret deg om at arbeidsplassen er trygg, så nå kan du begynne å bruke sagen. Trinnene nedenfor hjelper deg gjennom oppstartsprosessen for en STIHL motorsag, men du må også alltid følge sikkerhetsinformasjonen i bruksanvisningen.

Følg instruksjonene som gjelder for din STIHL motorsag: Vi har vist deg fremgangsmåten for hvordan du starter en motorsag uten M-Tronic, og instruksjonene du trenger hvis du har et M-Tronic-verktøy.

Selv om fremgangsmåten gjelder start av motorsagen på flatt underlag, kan den tilpasses hvis store busker eller snø gjør det upraktisk å starte sagen på bakken: I stedet kan du holde STIHL-motorsagen mellom kneet på det ene beinet ditt og låret på det andre for å starte den, og hoppe over de trinnene som ikke er relevante. 

Følg instruksjonene som gjelder for din STIHL motorsag: Vi har vist deg fremgangsmåten for hvordan du starter en motorsag uten M-Tronic, og instruksjonene du trenger hvis du har et M-Tronic-verktøy.

Slik starter du en STIHL motorsag uten M-Tronic

En person med hansker starter en STIHL MS 261 C-M bensindrevet motorsag med et Light 04-sverd

Slik starter du en STIHL motorsag med M-Tronic

Instruksjonsvideo for start av STIHL motorsag

Nærbilde av starthåndtaket på en STIHL MS 261 C-M bensinmotorsag med M-Tronic og ElastoStart.

STIHL ErgoStart og STIHL ElastoStart gjør det enkelt å starte

I tillegg til M-Tronic-systemet tilbyr STIHL andre funksjoner som også gjør det enklere å starte motorsagen: STIHL ErgoStart reduserer kraftbehovet ved oppstart, og det spesielle støtreduserende grepet STIHL ElastoStart gjør startprosessen jevn uten plutselige belastningstopper.

Merk!

Denne veiledningen er et supplement til bruksanvisningen for STIHL motorsag. Videoene viser bare én motorsag som et eksempel. Andre motorsager kan ha andre kontroller. Gjør deg kjent med motorsagen før du bruker den, og les hele bruksanvisningen. Kontakt STIHL-forhandleren din hvis du har spørsmål.

Sammendrag: Slik starter du en STIHL bensindrevet motorsag

 • Hvordan du starter en STIHL motorsag kan variere med modellen
 • Les bruksanvisningen nøye før du starter verktøyet
 • Det er to trygge måter å starte en STIHL motorsag på: enten på bakken eller mellom knærne dine
 • Det er færre trinn du må gjennom for å starte en motorsag med M-Tronic – det er for eksempel ikke nødvendig å trekke i startsnoren to ganger
 • Ikke begynn å arbeide med motorsagen før du har fullført oppstartssekvensen. Hvis du starter den på bakken, må du ikke løfte opp motorsagen før den går som den skal
 • Hvis du følger disse instruksjonene, og STIHL-motorsagen fortsatt ikke starter som den skal, anbefaler vi at du kontakter en STIHL-forhandler